DIY Textile School

Hier vind je inspiratie

Over DIY

Missie

DIY Textile School verzorgt workshops in de textielkunst, bestemd voor mensen die hun creatieve talenten willen ontwikkelen. Er wordt lesgegeven door bekende textielkunstenaars en professionele docenten textiele vormgeving. DIY Textile School biedt een veilige en inspirerende omgeving waarin zowel (aspirant) textielkunstenaars als amateurs zich kunnen ontplooien.

DIY Textile School zorgt voor  workshops die in duur variëren van een half jaar tot een middag. Hierin kunnen deelnemers zich bekwamen in een bepaalde textieltechniek, meer inzicht krijgen in verschillende aspecten van de textielkunst en hun creatieve talenten verder verkennen.

 

Visie

Ons uitgangspunt is dat iedereen een innerlijke creatieve stem heeft. We maken gebruik van textiele werkvormen om aan deze stem uitdrukking te geven. Bezieling en creativiteit staan voorop.

Bezieling en creativiteit gedijen het best in een omgeving met geestverwanten. Studenten en deelnemers werken in een groep, onder leiding van een docent, zodat zij profiteren van elkaars ideeën en feedback. Gezamenlijk ontdekken we nieuwe manieren om te kijken en kunst te scheppen.

Door de uitvinding van nieuwe materialen en technieken is textielkunst steeds in ontwikkeling. We vinden het inspirerend om met nieuwe vindingen en toepassingen om te gaan en werken daarom samen met kunstenaars, galeriehouders, ambachtelijke professionals en instellingen voor kunst en cultuur, zodat we nieuwe inzichten, technieken en ervaringen kunnen uitwisselen.

DIY Textile School is een plek waar mensen komen om een persoonlijke en creatieve ontwikkeling door te maken.

 

Over Ginni Fleck

Waarom heb je de DIY Textile School opgezet?

‘Ik wil de creatieve fantasie prikkelen die ieder van ons in zich heeft en zet daarbij textiel in als uitdrukkingsmiddel. Mijn eigen passie voor textiel wil ik delen met anderen en ik wil studenten en deelnemers helpen te vertrouwen op hun creatieve intuïtie. Het is mijn droom een gemeenschap te creëren van textielliefhebbers. ’

Wie zijn de studenten en deelnemers aan de cursussen?

‘Voornamelijk vrouwen voelen zich aangetrokken tot de textiele kunstvorm. Het zijn mensen die een creatieve vorm zoeken, een creatieve uitdaging, een hobby of een speelse manier om op een creatieve manier bezig te zijn. Het zijn mensen die hun kunst willen delen met familie en vrienden en willen laten zien in een galerie.’

Hoe ga je om met nieuwe technologie, materialen, producten?

‘Studenten maken gebruik van nieuwe Bernina naaimachines. We volgen de ontwikkelingen op het gebied van kunstonderwijs en het onderzoek naar nieuwe materialen. Die zetten we ook in als ze beschikbaar zijn. Tegelijk hebben we oog voor duurzaamheid door materialen te hergebruiken en te experimenteren met minder dure en gerecyclede producten, en bijvoorbeeld milieuvriendelijke verf te gebruiken.

Natuurlijk hebben we een website en maken we gebruik van sociale media om met studenten en deelnemers te communiceren.’

Wat is je belangrijkste doel met DIY Textile School?

‘Mensen de kans geven te groeien, om hun creatieve talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Er is zoveel te ontdekken in de wereld van de textielkunst! Fouten bestaan niet, je kunt altijd verder, alles wat je maakt heeft waarde. Mensen komen hier omdat ze graag iets willen doen waar ze zelf plezier aan beleven. Maar ze komen ook hier omdat het heerlijk is met gelijkgestemden samen te zijn, om te gaan met andere liefhebbers van textiel, papier, draad. Het belangrijkste is dat je bij een gemeenschap hoort van mensen die nieuwe en opwindende dingen leren.’