DIY Textile School

Hier vind je inspiratie

Docenten

Onze docenten voor de verschillende workshops en opleidingen Textile Art Program met zorg geselecteerd op basis van ervaring in lesgeven, artistieke vaardigheden en kennis van textiel.

Bekijk de korte samenvattingen en klik daarna door naar de persoonlijke websites voor foto’s van hun textielkunst. Samen maken ze DIY Textile School tot een inspirerende ervaring!

DSC00533

Ginni Fleck

Directeur

Ginni heeft meer dan 30 jaar les gegeven in uiteenlopende onderwerpen aan veel verschillende groepen – tieners, universiteitsstudenten, professionals en collega’s in Europa, Middel Oost en in de Verenigde Staten.

Zij heeft altijd een passie gehad voor het werken met textiel en ze heeft zich de afgelopen jaren verdiept in artquilts, breien en mixed media technieken. Zij wil haar passie met je delen om jouw creatieve essentie naar buiten te laten komen. Ginni heeft een Masters in Education in Creativity and Human Development van de University of Massachusetts Amherst (USA).

In 1997 verhuisde zij naar Nederland om een Study Abroad programma voor een Amerikaanse Universiteit te leiden. Naast het lesgeven in Amsterdam volgde zij een opleiding Handvaardigheid bij Stichting Kreatieve Edukatie. Sindsdien heeft ze talloze lessen en workshops in textiele vormgeving gevolgd, onder andere Quilten Speciaal X. Ze is lid van Surface Design Association, Studio Art Quilt Association, het Quiltersgilde en de Nationale Associatie van Beeldende Kunstenaars.
www.diytextileschool.nl

Adrine Pool

Adrine Pool

Adrine Pool is van jongs af geboeid door natuurlijke materialen en onderzoekt structuren vanuit een heimwee naar oorspronkelijk en “oer”.
Vandaar uit beoefende zij ambachten als Navaho weven, vilten uit de ruwe vacht en plantaardig verven.
De ontdekking van het bestaan van visleer en de mogelijkheid dit zelf te maken, met gewone natuurlijke middelen, hebben geleid tot een ware passie.
Zij volgt lessen bij de Zweedse Lotta Rahme -wereldwijd de expert in ambachtelijk visleer looien-, ontwikkelt eigen looimethoden en experimenteert met vissoorten en milieuvriendelijke verfstoffen. Zij deelt in de workshop graag haar kennis en vaardigheden om dit prachtige leer te kunnen maken!

Astrid Polman – Textile Art docent

www.astridpolman.nl

Attiene Gobas – Textile Art begeleider

http://www.cirkelvanstof.nl/
Na 18 jaar werkzaam te zijn geweest als leerkracht in het basisonderwijs, heb ik in 2018 het roer omgegooid. Een kunstzinnige textielopleiding in Amsterdam (2017-2019) aan de DIY Textile School, doet alle puzzelstukken op hun plaats vallen. Vanuit het intuïtief tekenen van mandala’s in combinatie met textiele (kunst)werkvormen en mijn passie voor onderwijs ontstaat “Cirkel van Stof”.

Carolien Broersen – Textile Art docent

www.carolienbroersen.nl

smaller-c-martin

Cherilyn Martin – Textile Art docent

www.cherilynmartin.com 

Els van Baarle

Els van Baarle heeft 20 jaar in het kunstonderwijs gewerkt, ook is haar eigen kunst wereldwijd tentoongesteld. Ze heeft over de hele wereld prijzen gekregen voor haar werk. Els is vooral bekend door haar surface design technieken. De materialen die ze veel gebruikt zijn onder andere verf en was. De technieken zijn gevarieerd en omvatten batik, stempelen, zeefdrukken en verschillende stiksels.
www.elsvanbaarle.com

Elspeth Pikaar

Elspeth Pikaar

Elspeth Pikaar (1962, Londen) volgde haar opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Ze werkte 10 jaar als coördinator voor de afdeling beeldende kunst bij Ktater Theater in Amsterdam Zuidoost (nu Bijlmer Parktheater) en ontwikkelde kunstprojecten voor veel basisscholen in de regio. In Amsterdam Zuidoost voerde zij zeefdrukproducties uit onder de naam Textile Print : Home Made. Met vrouwen uit dit stadsdeel zeefdrukte zij monumentale doeken die dienst deden als Festivaldecor voor het jaarlijkse Black Magic Womanfestival.

Elspeth Pikaar voert regelmatig kunstwerken uit die een plek krijgen in de openbare ruimte. Op dit moment ontwerpt ze het behang voor een nieuwe basisschool in de Houthavens waarin teksten en tekeningen van de leerlingen verwerkt worden.
www.elspethpikaar.nl

Erna van Sambeek – Textile Art en Masterjaar docent

www.ernavansambeek.nl 

GOUDA - Het atelier van kunstenares Henrique van Putten. FOTO EN COPYRIGHT HENRIETTE GUEST

Henrique van Putten

Henrique is sinds 1999 werkzaam als beeldend kunstenaar in haar atelier te Gouda. Verder werkt ze twee dagen in de week als docent beeldende vorming op een middelbare school. Henrique heeft haar opleiding beeldhouwen genoten aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen. Daar haalde zij ook haar lbevoegdheid tot eerstegraads docent.
www.henriquevanputten.nl

Isabelle Wiessler – Textile Art docent

www.http://isabelle-wiessler.de/de/

Jette Clover – Textile Art docent

Jette is geboren en opgegroeid in Kopenhagen, Denemarken maar woonde vele jaren in de VS en in Nederland. Sinds 2005 woont zij in Antwerpen, België. Zij heeft een opleiding in journalistiek en kunstgeschiedenis.

Zij werkte meer dan tien jaar in het Textielmuseum in Tilburg, waar zij tentoonstellingen samenstelde, o.a. de eerste European Art Quilts. Daarna heeft zij in opdracht van SBA (nu de Kunstfaktor) de tweejarige kaderkursus Quilten Speciaal opgezet.

Sinds 1998 werkt zij full time als beeldende kunstenaar en zij is een veel gevraagde docente van workshops in surface design. Karakteristiek voor haar werk is haar gebruik van woorden en tekst.
www.jetteclover.com

joanna_wroblewska

Joanna Wroblewska

www.joannawroblewska.com

Josien Eulderink – Textile Art begeleider

http://www.josieneulderink.nl/index.html

Karin Gerfen

Karin Gerfen

Karin Gerfen maakt sinds 2001 ‘draadbeelden’ en werkt sinds 2007 samen met andere kunstdisciplines aan ‘draadinstallaties’ en kunstproducties op locatie in binnen en buitenland.
www.karingerfen.nl 

 

MKemp

Marianne Kemp – Textile Art docent

www.mariannekemp.nl

Margherita Soldati – Textile Art docent

Margherita Soldati (1991), half Dutch and half Italian, has been working in Art and Design since 2011. She has a Bachelor of Science in Industrial Design and studied at Design Lab, the design department at the Gerrit Rietveld Academie. She is one of the founders of the Cultureel centrum ‘t Fijnhout. Her main interest lies in manipulating textiles to create organic and repetitive shapes, trying out different techniques. She loves to create interactive installations that play with our senses.

In the short video “The skin is an extension of the brain” (2018) Margherita says: “I was interested in how [care organizations] could benefit from collaborating with artists and designers. When I applied my textiles on pillows and simple objects for patients suffering from mental diseases like Alzheimer and dementia, I was surprised to realize how they could benefit from being stimulated by textile patterns. So I started wondering how to integrate textile and tactile surfaces in our life. The natural next step was to embrace the flexibility and malleability of the material; to imagine new possibilities to alter standard architectural elements.”

“All [my textile] pieces have been realized by hand. I really love the slow and repetitive movement and this constant excitement of seeing the piece slowly getting its own shape. It is a very calm and meditative job, that takes a lot of patience. But when all the piece is ready, you have literally worked on every centimeter of the fabric with your hands and the final result is just really worth it.”
www.margheritasoldati.com

marijke-schurink

Marijke Schurink

Sieraadontwerpster Marijke Schurink heeft een passie voor bijzondere, vaak vergankelijke materialen zoals; zeep, slakken, spek en waterdruppels. Haar intuïtieve werkwijze is een zoektocht naar de beste uitdrukkingsvorm van een idee dat haar fascineert.  Om deze kwetsbare ontwerpen vast te leggen, kiest zij voor fotografie en film. Hierdoor presenteert zij het sieraad als een autonoom beeld.

Marijke Schurink geeft les aan verschillende groepen op het Centrum Scholen in de Kunst in Amersfoort. Daarnaast geeft ze les aan Quilten Speciaal en begeleid textielgroepen in hun persoonlijke ontwerp proces. Ik hecht er veel waarde aan om les te geven vanuit mijn houding als professioneel kunstenaar. Zo kan ik inspirerend zijn in de lessen en de deelnemers stimuleren en begeleiden in hun creatieve ontwikkeling en vorming van een persoonlijke beeldtaal.

Marijke Schurink’s werk is aangekocht door musea, verzamelaars en gemeenten. Zij heeft verschillende prijzen gewonnen en kreeg stipendia van het Fonds voor de Beeldende kunsten in Amsterdam.
www.marijkeschurink.com

Marjan van Holthe – Textile Art begeleider

http://https://www.emjees.nl/

Marjolein van der Stoep – Masterjaar docent

http://www.marjoleinvanderstoep.nl/home.html

Mirjam van der Linden – Textile Art begeleider

https://www.textile-art.nl/
Mirjam van der Linden is afgestudeerd van de 2 jarige Textile Art opleiding en de Masterjaar opleiding bij DIY Textile School. Zij heeft haar eigen bedrijf in 2019 begonnen Textile-Art.

rita-trefois

 

Rita Trefois

Rita Trefois ontwikkelde in de jaren 70 een passie voor batik. Al meer dan 35 jaar verdiept zij zich als kunstenaar, docent en auteur met een breed scala van gesmolten-was- en verftechnieken. Oosterse culturen en weidse landschappen – ver weg of dichtbij huis – zijn voor haar belangrijke inspiratiebronnen.

Het technische aspect van batik speelt in haar werk een cruciale rol. Grondige kennis van het materiaal (textiel, was, verf), gereedschap en technieken zijn voor haar essentiële elementen voor creatieve expressie.
Rita Trefois woont en werkt bij Gent (België) en heeft geëxposeerd in diverse Europese landen, de Verenigde Staten, Indonesië en Japan.