Docenten

Onze docenten voor de verschillende workshops en opleidingen Textile Art & Quilt Art Program met zorg geselecteerd op basis van ervaring in lesgeven, artistieke vaardigheden en kennis van textiel.

Bekijk de korte samenvattingen en klik daarna door naar de persoonlijke websites voor foto’s van hun textielkunst. Samen maken ze DIY Textile School tot een inspirerende ervaring!

 

DSC00533

Ginni Fleck

Directeur

Ginni heeft meer dan 20 jaar les gegeven in uiteenlopende onderwerpen aan veel verschillende groepen – tieners, universiteitsstudenten, professionals en collega’s in Europa, Middel Oost en in de Verenigde Staten.

Zij heeft altijd een passie gehad voor het werken met textiel en ze heeft zich de afgelopen jaren verdiept in artquilts, breien en mixed media technieken. Zij wil haar passie met je delen om jouw creatieve essentie naar buiten te laten komen. Ginni heeft een Masters in Education in Creativity and Human Development van de University of Massachusetts Amherst (USA).

In 1997 verhuisde zij naar Nederland om een Study Abroad programma voor een Amerikaanse Universiteit te leiden. Naast het lesgeven in Amsterdam volgde zij een opleiding Handvaardigheid bij Stichting Kreatieve Edukatie. Sindsdien heeft ze talloze lessen en workshops in textiele vormgeving gevolgd, onder andere Quilten Speciaal X. Ze is lid van Steek Plus, Surface Design Association, Studio Art Quilt Association, het Quiltersgilde en de Nationale Associatie van Beeldende Kunstenaars.
www.diytextileschool.nl

adrienne sloane
IMG_20160104_114423754~2 (1)

Adrine Pool

Adrine Pool is van jongs af geboeid door natuurlijke materialen en onderzoekt structuren vanuit een heimwee naar oorspronkelijk en “oer”.

Vandaar uit beoefende zij ambachten als Navaho weven, vilten uit de ruwe vacht en plantaardig verven.
De ontdekking van het bestaan van visleer en de mogelijkheid dit zelf te maken, met gewone natuurlijke middelen, hebben geleid tot een ware passie.
Zij volgt lessen bij de Zweedse Lotta Rahme -wereldwijd de expert in ambachtelijk visleer looien-, ontwikkelt eigen looimethoden en experimenteert met vissoorten en milieuvriendelijke verfstoffen.
Zij deelt in de workshop graag haar kennis en vaardigheden om dit prachtige leer te kunnen maken!
130 x 130 smith

Barbara Lee Smith

De gerenommeerde Amerikaanse textielkunstenaar Barbara Lee Smith behaalde haar Masters (MFA) in Mixed Media aan de Northern Illinois University, waar ze jarenlang les heeft gegeven. Zij was ook vijf jaar verbonden als Visiting Professor aan het Joshibi College of Art and Design in Tokyo. Haar werk verscheen in solo- en groepstentoonstellingen in de VS, Japan, Groot Brittannië, Frankrijk en Nieuw Zeeland en is te vinden in musea en privé collecties in Noord Amerika, Zuid Afrika, Nieuw Zeeland en Engeland. Barbara Lee Smith is de auteur van Celebrating the Stitch: Contemporary Embroidery of North America (Taunton Press, 1991) en erelid van de Embroiderers’ Guild, Verenigd Koninkrijk. Barbara Lee Smith woont en werkt en werkt op Raft Island in Gig Harbor, Washington State, VS.
www.barbaraleesmith.com

carolienbroersen

Carolien Broersen

www.carolienbroersen.nl

smaller-c-martin

Cherilyn Martin

www.cherilynmartin.com 

Dijanne Cevaal

Dijanne Cevaal

origidij.blogspot.nl

Els van Baarle

Els van Baarle

Els van Baarle heeft 20 jaar in het kunstonderwijs gewerkt, ook is haar eigen kunst wereldwijd tentoongesteld. Ze heeft over de hele wereld prijzen gekregen voor haar werk. Els is vooral bekend door haar surface design technieken. De materialen die ze veel gebruikt zijn onder andere verf en was. De technieken zijn gevarieerd en omvatten batik, stempelen, zeefdrukken en verschillende stiksels.

www.elsvanbaarle.com

Elspeth Pikaar

Elspeth Pikaar

Elspeth Pikaar (1962, Londen) volgde haar opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Ze werkte 10 jaar als coördinator voor de afdeling beeldende kunst bij Ktater Theater in Amsterdam Zuidoost (nu Bijlmer Parktheater) en ontwikkelde kunstprojecten voor veel basisscholen in de regio. In Amsterdam Zuidoost voerde zij zeefdrukproducties uit onder de naam Textile Print : Home Made. Met vrouwen uit dit stadsdeel zeefdrukte zij monumentale doeken die dienst deden als Festivaldecor voor het jaarlijkse Black Magic Womanfestival.

Elspeth Pikaar voert regelmatig kunstwerken uit die een plek krijgen in de openbare ruimte. Op dit moment ontwerpt ze het behang voor een nieuwe basisschool in de Houthavens waarin teksten en tekeningen van de leerlingen verwerkt worden.

www.elspethpikaar.nl

Erna van Sambeek

www.ernavansambeek.nl 

esme foto

Esme’ Hofman

Ik ben allround vlechtwerkvormgever dankzij de 4-jarige vakopleiding die ik in 2001 in Lichtenfels (D) voltooide. Anders dan de traditionele Nederlandse vlechter, die van oudsher vooral manden en stoelen vlecht van wilgenteen beheers ik door mijn vakopleding naast het ambachtelijk vlechten met wilgenteen ook veel  andere vlechtechnieken  en uitheemse material verwerkingen.

Als vlechtwerkvormgever ben ik daardoor in staat naast mijn eigen ontwerpen ook ideeën en wensen van collega-ontwerpers en designers te vertalen in verschillende vlechttechnieken.
Een documentatiecentrum van het Vlechtambacht, zo kun je mijn vlechtpraktijk wel noemen. Ik adviseer musea, verzamelaars, designers en particulieren bij restauratie, reparatie en constructie van bijzonder vlechtwerk.
.

www.esmehofman.nl

GOUDA - Het atelier van kunstenares Henrique van Putten. FOTO EN COPYRIGHT HENRIETTE GUEST

Henrique van Putten

Henrique is sinds 1999 werkzaam als beeldend kunstenaar in haar atelier te Gouda. Verder werkt ze twee dagen in de week als docent beeldende vorming op een middelbare school. Henrique heeft haar opleiding beeldhouwen genoten aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen. Daar haalde zij ook haar lbevoegdheid tot eerstegraads docent.

www.henriquevanputten.nl

jessey-kl foto 130 px

Jessey Fokkinga

Mijn liefde voor papier is ontstaan vanuit het werken met textiel. Door het experimenteren met alle materialen ben ik langzaam in de richting van papier in allerlei vormen terecht gekomen. De mogelijkheden zijn onbeperkt: collage, verven, tekenen, het maken van art journals, en art paneeltjes. In schilderen en collages kan ik mijn emoties vorm geven.

Jette Clover

Jette is geboren en opgegroeid in Kopenhagen, Denemarken maar woonde vele jaren in de VS en in Nederland. Sinds 2005 woont zij in Antwerpen, België. Zij heeft een opleiding in journalistiek en kunstgeschiedenis.

Zij werkte meer dan tien jaar in het Textielmuseum in Tilburg, waar zij tentoonstellingen samenstelde, o.a. de eerste European Art Quilts. Daarna heeft zij in opdracht van SBA (nu de Kunstfaktor) de tweejarige kaderkursus Quilten Speciaal opgezet.

Sinds 1998 werkt zij full time als beeldende kunstenaar en zij is een veel gevraagde docente van workshops in surface design. Karakteristiek voor haar werk is haar gebruik van woorden en tekst.

www.jetteclover.com

joanna_wroblewska

Joanna Wroblewska

www.joannawroblewska.com

Karin Gerfen

Karin Gerfen

Karin Gerfen maakt sinds 2001 ‘draadbeelden’ en werkt sinds 2007 samen met andere kunstdisciplines aan ‘draadinstallaties’ en kunstproducties op locatie in binnen en buitenland.

www.karingerfen.nl 

lesleyriley

Lesley Riley

Lesley Riley wears many hats. She is an internationally known artist, art quilter, teacher, writer and Artist Success coach and mentor who turned her initial passion for photos, color and the written word into a dream occupassion.

In an ongoing effort to find the best ways for quilters and mixed media artists to get permanent photos on fabric, Lesley introduced Transfer Artist Paper™, named the Craft & Hobby Association (CHA) 2011 Most Innovative new product, the state of the art technology for iron-on transfers.

www.lesleyriley.com

Liesbeth foto

Liesbeth Olthof

  • Volgde in de jaren tachtig de opleiding Creatieve handvaardigheid, met lesbevoegdheid voor het basisonderwijs.
  • Gaf vijf jaar als vrijwilliger creatieve handvaardigheid op basisschool.
  • Was als project assistent Stadsvernieuwing in Deventer intensief betrokken bij het maken en zichtbaar maken van plannen, praten met architechten en beleidsmakers van de gemeente en uitgebreide communicatie met buurtbewoners.
  • Volgde naast dit werk bij de Open Universiteit cursussen kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing.
  • Pakte diverse materclasses ontwerpen met textiel, de tweejarige opleiding Textile Art & Art Quilt bij DIY Textile School. Verwacht dit voorjaar haar studie bij kunstacademie De Werker in Groningen af te ronden. 

 

MKemp

Marianne Kemp

www.mariannekemp.nl

marijke-schurink

Marijke Schurink

Sieraadontwerpster Marijke Schurink heeft een passie voor bijzondere, vaak vergankelijke materialen zoals; zeep, slakken, spek en waterdruppels. Haar intuïtieve werkwijze is een zoektocht naar de beste uitdrukkingsvorm van een idee dat haar fascineert.  Om deze kwetsbare ontwerpen vast te leggen, kiest zij voor fotografie en film. Hierdoor presenteert zij het sieraad als een autonoom beeld.

Marijke Schurink geeft les aan verschillende groepen op het Centrum Scholen in de Kunst in Amersfoort. Daarnaast geeft ze les aan Quilten Speciaal en begeleid textielgroepen in hun persoonlijke ontwerp proces. Ik hecht er veel waarde aan om les te geven vanuit mijn houding als professioneel kunstenaar. Zo kan ik inspirerend zijn in de lessen en de deelnemers stimuleren en begeleiden in hun creatieve ontwikkeling en vorming van een persoonlijke beeldtaal.

Marijke Schurink’s werk is aangekocht door musea, verzamelaars en gemeenten. Zij heeft verschillende prijzen gewonnen en kreeg stipendia van het Fonds voor de Beeldende kunsten in Amsterdam.

www.marijkeschurink.com

Mirjam Pet-Jacobs

Mirjam Pet-Jacobs

www.mirjampetjacobs.nl

Monika Auch

Monika Auch

Monika Auch heeft Textiel Vormgeving en zeefdruk aan de Gerrit Rietveld Academie gestudeerd (diploma 2000) en is professioneel beeldend kunstenaar. Zij heeft ervaring in het begeleiden van het creatieve proces bij zowel masters studenten, kinderen en volwassenen. Zij schrijft voor de tijdschriften kM, Textiel Plus, Selvedge en zit in internationale jury’s en commissies.
In haar beeldend werk en artistiek onderzoek staat ‘de intelligentie van de hand’ centraal.

www.monikaauch.nl

rita-trefois

 Rita Trefois

Rita Trefois ontwikkelde in de jaren 70 een passie voor batik. Al meer dan 35 jaar verdiept zij zich als kunstenaar, docent en auteur met een breed scala van gesmolten-was- en verftechnieken. Oosterse culturen en weidse landschappen – ver weg of dichtbij huis – zijn voor haar belangrijke inspiratiebronnen.
Het technische aspect van batik speelt in haar werk een cruciale rol. Grondige kennis van het materiaal (textiel, was, verf), gereedschap en technieken zijn voor haar essentiële elementen voor creatieve expressie.
Rita Trefois woont en werkt bij Gent (België) en heeft geëxposeerd in diverse Europese landen, de Verenigde Staten, Indonesië en Japan.

Sanne Karssenberg

 

Simone de Waart_C2 (3)

Simone de Waart

In 2002 richtte zij Material Sense op, waarvan zij creatief directeur is. Material Sense is een katalysator in de verbinding van design, wetenschap, industrie en onderwijs om zo nieuwe materiaalontwikkelingen te inspireren en nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Hierbij staat de sensorische belevingswaarde van materialen centraal, en de interactiviteit van product en omgeving. De Waart werkto.a. voor opdrachtgevers als Desso Flooring en Dorel. Voor het Nederlands Textielmuseum maakte zij onder meer de Textielwarenkast. Daarnaast geeft zij les op de Technische Universiteit Eindhoven, bij de faculteit Industrial Design en is ze een veelgevraagd spreker en docent zowel binnen als buiten Nederland.

www.materialsense.com/
www.movingmaterials.eu/