Textile Art 2019

Tweejarige opleiding voor het maken van textielkunst: art quilts, 3D structuren en textieldesign.
Tijdens het Textile Art Program leer je onder meer ontwerpen schetsen, visuele media zoals schilderkunst, fotografie en beeldende kunst toepassen en werken met verschillende materialen. Na twee jaar beschik je over meer dan voldoende basiskennis om je zelfstandig verder te kunnen ontwikkelen tot textielkunstenaar.

Veel ruimte om te groeien, voldoende handvatten om zelf door te gaan.

Programma

Het programma is gericht op jouw persoonlijke creatieve ontwikkeling. Onder begeleiding van deskundige docenten leer je een op een eigen, vernieuwende vorm met textiel te werken. Het uitvoeren van experimenten neemt hierbij een belangrijke plaats in. Een deel van iedere les wordt besteed aan het uitleggen van theorie en het leren van nieuwe technieken. Het leerproces wordt ondersteund door gerichte coaching en het geven en krijgen van feedback. Daarnaast is er aandacht voor de behoeften van de groep als geheel.
Naast de lessen krijg je ontwikkelingsopdrachten: artikelen lezen en – heel praktisch – thuisopdrachten uitvoeren. Dit huiswerk neemt per week, afhankelijk van je eigen doelstellingen en ambitieniveau, minimaal vijf tot 15 uur in beslag.

De sfeer en omgeving prima!

Inhoud

Je gaat je intensief bezighouden met het opdoen van kennis en vaardigheden die een rol spelen bij het maken van ontwerpen en het creëren van kunst. Daarvoor is het essentieel dat je de elementen en principes van ontwerpen leert begrijpen en toepassen. Om je bij dit proces structuur te geven, is de opleiding opgedeeld in zes modules: Contrast, Vorm, Kleur, Patroon, Textuur, en Ruimte.

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
Hoe kies en ontwikkel je een thema?: Tips om een onderwerp te onderzoeken, te tekenen en schetsen te maken, mark-making.
Hoe kom je op ideeën en hoe gebruik je die in je eigen werk?
Collagemethode: Composities maken door het – al dan niet in lagen – verwerken van verschillende soorten materialen.
Surface design: Nieuwe technieken ontdekken om textiel te verrijken met stofverven en andere mark-making technieken.
Borduren: Borduurtechnieken – zowel met de hand als op de machine – die diepte en contrast aan je werkstuk toevoegen.
Mixed media en beelden: Het gebruik van papier, verf, foto’s en andere materialen in je werk.
Driedimensionale vormen: Leer wat er allemaal mogelijk is boven, onder, voor en achter het platte vlak met weef- en vilttechnieken.
Bijzondere materialen: Het bekijken en onderzoeken van zowel de nieuwste materialen als het recyclen en hergebruiken van oude.
Rondom creatie: Een portfolio maken; Achtergronden van kunstkritiek; Goede feedback leren geven; Presenteren en tentoonstellen van eigen werk; Schrijven van een artistiek personal statement.

Veel vreugde, soms verdriet. Trots op wat ik heb bereikt.

Expositie: Aan het eind van het tweejarig programma wordt het werk van de studenten tentoongesteld op een locatie in Amsterdam of daarbuiten.

Als je twijfelt aan je basisvaardigheden of ervaring kan je overwegen om eerst de cursus Mixed Media & Surface Design te volgen. Hierin komen diverse technieken aan bod en maak je kennis met de sfeer en stijl van de opleiding.

Inschrijven is mogelijk tot 20 augustus 2019

Dinsdaggroep(Wijzigingen Voorbehouden)

Eerste jaar
2019- 24 september, 22 oktober, 26 november, 17 december
2020 – 21 januari, 18 februari, 17 maart, 14 & 15 april, 19 mei

Tweede jaar
2020 – 22 september, 20 oktober, 17 november, 15 december
2021 – 12 januari, 9 februari, 9 maart, 6 april, 4 mei (extra atelierdag)

Zaterdaggroep(Wijzigingen Voorbehouden)

Eerste jaar
2019- 28 september, 2 november, 30 november, 21 december
2020 – 25 januari, 22 februari, 21 maart, 17 & 18 april, 23 mei

Tweede jaar
2020 – 26 september, 24 oktober, 21 november, 19 december
2021 – 16 januari, 13 februari, 13 maart, 10 april, 8 mei (extra atelierdag)

Tentoonstelling – zal aangekondigd worden – juni 2021

10.00 – 16.00 uur. Er is een lunchpauze.

Tussen de Bogen 36
1013 JB Amsterdam

De 18 maandelijkse lessen worden gegeven door Ginni Fleck (directeur DIY en docent textiele werkvormen) en gastdocenten: ervaren quilters, professionele kunstenaars en creatieve ondernemers. De meeste gastdocenten geven één dag les, enkelen geven twee dagen les. Na elke les worden thuisopdrachten gegeven, die de volgende les worden geëvalueerd.

Wat me opviel was het enthousiasme van de docenten en de bereidheid te delen.

Gastdocenten

Carolien Broersen, Jette Clover, Marianne Kemp, Cherilyn Martin, Astrid Polman, Erna van Sambeek, Margherita Soldati, Isabelle Wiessler, Jan-Herman Lamers  (wijzigingen voorbehouden)

Kosten

• Kosten van de tweejarige opleiding: € 2.618,-(inclusief 21% btw) Je kunt in termijnen betalen.
  • De lessen zijn inclusief koffie en thee. Cursisten nemen hun eigen lunch mee.

Benodigde materialen

Lesmateriaal is aanwezig in de vorm van een aantal basismaterialen. Voor overige materialen zorgt de student zelf.

Meer vragen?

Lees hier de FAQs: Veelgesteelde vragen.

This entry was posted in Opleidingen. Bookmark the permalink.