Textile Art 2018

Tweejarige opleiding voor het maken van textielkunst: art quilts, 3D structuren en textieldesign.
Tijdens het Textile Art Program leer je onder meer ontwerpen schetsen, visuele media zoals schilderkunst, fotografie en beeldende kunst toepassen en werken met verschillende materialen. Na twee jaar beschik je over meer dan voldoende basiskennis om je zelfstandig verder te kunnen ontwikkelen tot textielkunstenaar.

Veel ruimte om te groeien, voldoende handvatten om zelf door te gaan.

Programma

Het programma is gericht op de persoonlijke creatieve ontwikkeling van de deelnemers. Onder begeleiding van deskundige docenten leer je een op een eigen, vernieuwende vorm met textiel te werken. Het uitvoeren van experimenten neemt hierbij een belangrijke plaats in. Een deel van iedere les wordt besteed aan het uitleggen van theorie en het leren van nieuwe technieken. Het leerproces wordt ondersteund door gerichte coaching en het geven en krijgen van feedback. Daarnaast is er aandacht voor de behoeften van de groep als geheel.
Naast de lessen krijg je ontwikkelingsopdrachten: artikelen lezen en – heel praktisch – thuisopdrachten uitvoeren. Dit huiswerk neemt per week, afhankelijk van je eigen doelstellingen en ambitieniveau, minimaal vijf tot 15 uur in beslag.

De sfeer en omgeving prima!

Inhoud

Je gaat je intensief bezighouden met het opdoen van kennis en vaardigheden die een rol spelen bij het maken van ontwerpen en het creëren van kunst. Daarvoor is het essentieel dat je de elementen en principes van ontwerpen leert begrijpen en toepassen. Om je bij dit proces structuur te geven, is de opleiding opgedeeld in zes modules: Contrast, Vorm, Kleur, Patroon, Textuur, en Ruimte.

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
Hoe kies en ontwikkel je een thema?: Tips om een onderwerp te onderzoeken, te tekenen en schetsen te maken, mark-making.
Hoe kom je op ideeën en hoe gebruik je die in je eigen werk?
Collagemethode: Composities maken door het – al dan niet in lagen – verwerken van verschillende soorten materialen.
Surface design: Nieuwe technieken ontdekken om textiel te verrijken met stofverven en andere mark-making technieken.
Borduren: Borduurtechnieken – zowel met de hand als op de machine – die diepte en contrast aan je werkstuk toevoegen.
Mixed media en beelden: Het gebruik van papier, verf, foto’s en andere materialen in je werk.
Driedimensionale vormen: Leer wat er allemaal mogelijk is boven, onder, voor en achter het platte vlak met weef- en vilttechnieken.
Bijzondere materialen: Het bekijken en onderzoeken van zowel de nieuwste materialen als het recyclen en hergebruiken van oude.
Rondom creatie: Een portfolio maken; Achtergronden van kunstkritiek; Goede feedback leren geven; Presenteren en tentoonstellen van eigen werk; Schrijven van een artistiek personal statement.
Expositie: Aan het eind van het tweejarig programma wordt het werk van de studenten tentoongesteld op een locatie in Amsterdam of daarbuiten.

Veel vreugde, soms verdriet. Trots op wat ik heb bereikt.

Inschrijven is mogelijk tot 20 september

Er zijn twee lesgroepen: een op dinsdag en een op zaterdag.

Dinsdaggroep – (Wijzigingen Voorbehouden)
Eerste jaar
2018- 2 oktober, 30 oktober, 27 november
2019 – 8 januari, 5 februari, 5 maart, 26 maart, 30 april, 28 mei, 25 juni

Tweede jaar
2019 – 17 september, 15 oktober, 12 november, 10 december
2020 – 7 januari,  4 februari, 3 maart, 31 maart, 28 april (extra atelierdag)

Tentoonstelling – aangekondigd worden – mei 2020

Zaterdaggroep – (Wijzigingen Voorbehouden)
Eerste jaar
2018: 6 oktober, 3 november, 1 december
2019: 5 januari, 2 februari, 2 maart, 30 maart, 4 mei, 1 juni, 29 juni

Tweede jaar
2019: 21 september, 19 oktober, 16 november, 14 december
2020: 11 januari, 8 februari, 7 maart, 4 april, 2 mei (extra atelierdag)
Tentoonstelling: Aangekondigd worden – mei 2020

10.00 – 16.00 uur. Er is een lunchpauze.

Tussen de Bogen 36
1013 JB Amsterdam

De 18 maandelijkse lessen worden gegeven door Ginni Fleck (directeur DIY en docent textiele werkvormen) en gastdocenten: ervaren quilters, professionele kunstenaars en creatieve ondernemers. De meeste gastdocenten geven één dag les, een klein aantal geeft twee dagen les. Na elke les worden thuisopdrachten gegeven, die de volgende les worden geëvalueerd.

Gastdocenten
Carolien Broersen, Jette Clover, Marianne Kemp, Cherilyn Martin, Astrid Polman, Erna van Sambeek, Marijke Schurink, Anja Schrik (wijzigingen voorbehouden)

Wat me opviel was het enthousiasme van de docenten en de bereidheid te delen.

Kosten

• Kosten van de tweejarige opleiding: € 2.618,-(inclusief 21% btw) Je kunt in termijnen betalen.
  • De lessen zijn inclusief koffie en thee. Cursisten nemen hun eigen lunch mee.

Benodigde materialen

Lesmateriaal is aanwezig in de vorm van een aantal basismaterialen. Voor overige materialen zorgt de student zelf.

Meer vragen?

Lees hier de FAQs: Veelgesteelde vragen.

DSC00870DSC05120

This entry was posted in Opleidingen. Bookmark the permalink.