Masterjaar Textielkunst 2018

Het DIY Masterjaar Textielkunst is bedoeld om je persoonlijke en creatieve ontwikkeling te intensiveren. Onder begeleiding van ervaren kunstenaars/docenten Erna van Sambeek en Marjolein van der Stoep ga je 9 maanden aan de slag. Je kiest en werkt aan je eigen projecten. Je krijgt je coaching, inspiratie en positieve, ondersteunende feedback van docenten en medestudenten.

Klinkt bekend?

“Ik zou graag verder willen komen, maar ik vind het doodeng om anderen mijn werk te laten zien.”

“Ik weet dat ik mijn werk te ingewikkeld en te overdadig maak, maar ik kan het niet laten.”

“Ik weet nog steeds niet wat mijn eigen stijl eigenlijk is.”

“Ik weet niet welk richting ik met mijn werk uit wil.”

“Ik vind het moeilijk om mezelf te blijven motiveren. Ik heb uitdaging nodig.”

Herken je hier iets? Dan is deze cursus misschien voor jou.  Onder begeleiding van ervaren kunstenaars/docenten Erna van Sambeek en Marjolein van der Stoep ga je 9 maanden aan de slag. Je kiest en werkt aan je eigen projecten. Je krijgt je coaching, inspiratie en positieve, ondersteunende feedback van docenten en medestudenten.

Je leert zelfstandiger te werken en bewuste creatieve stappen te zetten.

Na dit jaar ben je in staat jezelf een doel te stellen en dit te bereiken. Je hebt je inzicht in je eigen stijl en ben je je bewust geworden van je eigen creatieve proces.

Programma

Het DIY Masterjaar Textielkunst loopt van september tot en met mei en bestaat uit 9 lesdagen. Het jaar is een combinatie van onderzoeken, kijken, praten, afgewisseld met praktische oefeningen en actie. Je krijgt oefeningen en opdrachten met als focus jouw persoonlijke ontwikkeling: wat jij nodig hebt. Je wordt gestimuleerd om steeds zelfstandiger te werken. De groep is klein (maximaal 12 studenten), zodat er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Van de studenten wordt dan ook een actieve, betrokken instelling gevraagd ten aanzien van het werk van medestudenten. Als er in de groep behoefte is aan informatie over exposeren, website bouwen of promotie van je kunstenaarschap kunnen wij daar aandacht aan besteden. We kunnen je laten zien welke wegen je hiervoor kunt bewandelen.

Het programma is gebaseerd op twee pijlers, die beide in elke lesdag met beide Marjolein en Erna aan de orde komen: eigen stijl en creativiteit.

1. Eigen stijl

Je eigen stijl is de manier waarop je je bedoelingen uitbeeldt en je inspiratie verwerkt. Hoe kies je de materialen die passen bij wat je wilt uitbeelden? Hoe kies je je kleuren en waarom? Je ontwikkelt gaandeweg je eigen handschrift. Het hebben van een eigen ‘handschrift’ is belangrijk, het maakt je werk uniek. In dit jaar word je steeds bewuster van de verschillende aspecten van jouw persoonlijke stijl. Dit leer je bijvoorbeeld door goed te kijken naar beeldelementen die jouw werk onderscheiden van het werk van anderen en onderzoek te doen naar je voorkeuren voor materiaal en onderwerp.

2. Creativiteit

In dit verdiepingsjaar ga je creativiteit van veel verschillende kanten benaderen; je analyseert je eigen creatieve proces en je ontwikkelt een groter creatief zelfvertrouwen. Je leert vaste patronen doorbreken en je beeldende nieuwsgierigheid en vindingrijkheid te vergroten. Door middel van verhelderende opdrachten en inspirerende werkvormen ga je dit onderzoeken.

Tijdsinvestering

Tussen 8 en 15 uur per week

Voor wie is de opleiding bedoeld

De opleiding is vooral bedoeld als een vervolg op de Tweejarige Textile Art opleiding van DIY Textile School. Ook komen mensen in aanmerking die  – bijvoorbeeld – de Tweejarige opleiding Quilten Speciaal van het Quiltersgilde hebben afgerond of anderszins al enige tijd met textielkunst en/of kunstenaarschap bezig zijn en behoefte hebben aan verdieping. Bij twijfel, neem contact met ons op!

Toelating

Om toegelaten te worden tot het Masterjaar willen we graag eerst een idee krijgen van je motivatie, niveau en ervaring. We vragen je daarom om vooraf het aanmeldingsformulier in te vullen ook als je één van de tweejarige opleidingen gedaan hebt. We vragen je:

• Je motivatie (in max. 300 woorden) waarom je het DIY Masterjaar wilt doen.
  • Wat je aan opleiding/cursussen/workshops op het gebied van textielkunst al hebt gedaan.
  • Foto’s van 3 verschillende werken van de afgelopen twee jaar. Kies twee waarover je tevreden bent en één waar je niet zo tevreden over bent. Vertel erbij in het kort waarom wel en waarom niet.

Alle aanmeldingen moeten bij ons binnen zijn vóór 22 juni. Wij streven ernaar om je in de laatste week van juni te laten weten of je bent toegelaten. Mochten wij naar aanleiding van je motivatie en ervaring vinden dat het Masterjaar niet geschikt is voor je nemen we contact met je op en kijken we welke andere mogelijkheden er bij DIY Textile School voor je zijn.

Data Inschrijven tot 22 juni

9 zaterdagen

• 2018: 22 sept, 20 oktober, 17 november, 15 december
  • 2019: 12 jan, 9 feb, 9 maart, 6 april, 11 mei.

10.00 – 16.00 uur. Er is een lunchpauze

Tussen de Bogen 36
1013 JB Amsterdam

Erna van Sambeek & Marjolein van der Stoep geven samen de lessen.

• €1650 voor 9 lesdagen inclusief btw. Je kunt in 3 termijnen betalen.
  • Het bedrag is inclusief koffie en thee. Cursisten nemen hun eigen lunch mee.

auteur: Marjolein vd Stoep kunstenaar:Erna v Sambeek

This entry was posted in Opleidingen. Bookmark the permalink.