DIY Textile School

Hier vind je inspiratie

Bogolan Schilderen
Verftechniek uit Mali

In deze 1-daagse workshop ga je schilderen met Malinese modder. ‘Bogolan’ betekent letterlijk: met modder beschilderd doek en komt uit het Afrikaanse land Mali. Het een prachtige traditionele techniek die ook veel eigentijds gebruikt wordt als decoratie, kleding en als kunstvorm. Bogolan is een pure manier van schilderen op stof: puur zowel door de materialen waarmee je werkt, als door het proces waardoor dat je steeds beter naar je werk gaat kijken.

Bogolan wordt gemaakt met ijzerhoudende modder uit de rivier de Niger (het ijzer geeft de mooie en diepzwarte kleur). Het textiel wordt lichtgeel geverfd met de n’galama plant en daarna beschilderd met andere natuurlijke kleurstoffen – en zeep.

Deze workshop begint met een bezielde introductie door docent Rosalie over de Malinese (cultuur-historische) context en over de symboliek en traditionele en eigentijdse toepassingen van de Bogolan techniek. De basisbeginselen van de techniek en het proces worden uitgelegd. Verder maak je kennis met de Malinese Bogolantechniek door zelf te ervaren en te ondervinden.

Je maakt je eigen ontwerp voor jouw Bogolan. Dit mag van traditionele aard zijn, met de symboliek uit de Malinese traditie. Je mag natuurlijk ook een hedendaags eigen ontwerp maken of een combinatie van beide. Het witsel maak je zelf en je kunt ook je eigen kleuren mengen met de drie basiskleuren van Bogolan. Bijna alle materialen die we voor deze workshop gaan gebruiken – het textiel, de modder en de verfstoffen – zijn authentiek; Rosalie heeft alles meegenomen uit Mali. Aan het einde van de dag ga je met je eigen Bogolan doek (even groter dan A3) naar huis!

Rosalie van Deursen

Rosalie is kunsthistoricus en antropoloog. Zij is dol op reizen in Afrika en op echte verhalen over echte mensen. Haar missie is het ontkrachten van stereotype ideeën die mensen vaak over Afrika hebben. Zij wil bewustzijn creëren over de diversiteit van Afrika. Op de door haar opgezette website Urban Africans kun je een glimp opvangen van de diversiteit van het leven van het leven van alledag in de steden door de ogen van kunstenaars op het Afrikaanse continent.

www.rosalievandeursen.nl
Bogolan workshop 2013 Afrika Museum – Rosalie van Deursen (video)
www.kunstnomade.nl
www.urbanafricans.com

Data

zaterdag 26 oktober 2019

Tijd

10.00 – 16.00 uur. Er is een lunchpauze.

Locatie

DIY Textile School
Tussen de Bogen 36
1013 JB Amsterdam

Docent

Rosalie van Deursen

Kosten

€105,-  inclusief btw en materialen

Inclusief koffie en thee. Cursisten nemen hun eigen lunch mee.

This entry was posted in Workshops. Bookmark the permalink.