DIY Textile School

Hier vind je inspiratie

Batik Opleiding 2020

Hoe vaak krijg je de kans om een half jaar lang te werken met een ambachtelijk meester/kunstenaar die haar technieken, geheimen en een levenslange passie voor batik met jou wil delen?
Wij denken: één keer. Van januari tot en met juni 2020 wil de gerenommeerde batik-kunstenaar Rita Trefois eenmalig haar ongelooflijke rijke kennis van de batikkunst delen met gemotiveerde studenten.

Introductie

Batik, ooit een bedreigde kunstvorm, maakt een comeback met alle traditionele processen en materialen en ambachtelijke tradities in textiel – in een nieuwe, eigentijdse kunstvorm. Batik is leuk en oogt al snel aardig. Maar als je meer uit jezelf en je werk wilt halen, dan loont het om je echt in de kunst van batik te verdiepen. Juist door het ambachtelijke aspect van batik is kennis van de technieken en de (oude en nieuwe) mogelijkheden die deze bieden, onontbeerlijk om je werk op een hoger niveau te brengen.

Het doel van de batik-opleiding is het opdoen van degelijke kennis van de batik via materialenkennis en techniek. Denk aan: verschillende verf- en wassoorten, gereedschap, het proces. Daarnaast is er veel aandacht voor kleurgebruik en compositie – die bepalen immers eveneens de kwaliteit van het eindresultaat.

Programma

In deze zesmaandse opleiding komen we van januari tot juni 2020 maandelijks twee dagen samen (steeds op een donderdag en vrijdag) om zowel theorie als techniek te leren en bespreken.
Je past de geleerde vaardigheden thuis toe in een opdracht die in de volgende bijeenkomst geëvalueerd wordt. Door deze maandelijkse ontwikkelings opdrachten krijg je de techniek echt in de vingers.
Aan het einde van de reeks maak je een eindwerk waarin je artistieke en technische vaardigheden tot uiting komen.

Dit is in feite een eenjarige opleiding die in 6 maanden wordt gegeven. Na die zes maanden beschik je over een gedegen basiskennis van materialen (zoals verschillende was-, verf- en fixatiematerialen), technieken (Indonesische technieken, maar ook Chinese en Japanse technieken zoals bokashi, fubuki en han-bosen) en verschillende gereedschap (tjantings en kwasten). Je hebt leren werken met transparantie, licht en donker contrast. Je hebt een beter begrip van compositie en ontwerp, en hoe je de technieken gebruikt om goede, verrassende composities te maken.

Over Rita Trefois

De carriere van Rita Trefois in textiel, in het bijzonder batik, omspant meer dan een 50 jaar. Zij leerde de technieken van kunstenaars en ambachtslieden in Indonesië, China en Japan. Met haar kennis, systematische aanpak, werklust en een bijzondere creatieve blik heeft zij haar eigen, unieke kunststijl ontwikkeld. Haar kennis van en liefde voor batik wil zij, nu het nog kan, graag delen.

Ik was vroeger zeer strikt in het toepassen van de batiktechniek. Dat heeft mij de knepen van het vak bijgebracht, maar tegenwoordig gebruik ik ook die mogelijke ‘fouten’ als onderdeel van een ontwerp. Dat komt in de opleiding ook ter sprake. Bijvoorbeeld een waslaag die niet goed aangebracht is en de verf doorlaat, of een breuklijn in de waslaag waar je die niet wilde, of een ongewenste wasdruppel, of een vlekkerige kleurlaag…dat soort dingen opzettelijk gebruiken voor speciale effecten – lukt alleen (of vooral) met een grondige technische kennis.” – Rita Trefois

 

Data en Tijdinvestering

De opleiding omvat 6 x 2 bijeenkomsten, steeds op donderdag en vrijdag

30 en 31 januari 2020
27 en 28 februari 2020
26 en 27 maart 2020
23 en 24 april 2020
28 en 29 mei 2020
18 en 19 juni 2020

Voor de ontwikkelings opdrachten moet je rekenen op tenminste 3-4 dagen per maand.

Tijd
10.00 – 16.00. Er is een lunch pauze.

Locatie
DIY Textile School
Tussen de Bogen 36
1013 JB Amsterdam

Docent
Rita Trefois

Kosten
Bij inschrijven vragen wij een aanbetaling van €100,-
Totale kosten €1294,- inclusief btw en aanbetaling.
Het is mogelijk in 3 tweemaandelijkse termijnen betalen.
(zie tab ‘Betaling’ op de webshop pagina van deze opleiding)

Inclusief in de les koffie, thee en verschillende basis materiaal zoals verf, was, verf behulpmiddel.

Meer vragen? Stuur ons een email

“Ik ben heel blij dat ik de cursus volgde. Ik heb kennis gemaakt met allerlei technieken zoals transparantie verkrijgen en patronen en structuren maken door spatten en craquelé. Maar vooral ben ik geïnspireerd door de rijkdom van de batikmogelijkheden. Daardoor heb ik nu eindeloos veel nieuwe ideeën voor werkstukken.” Marije (cursist Batik 2019)

This entry was posted in Opleidingen. Bookmark the permalink.

Heb je een cursus gezien bij ons maar wordt hij momenteel niet aangeboden?
Is er een techniek die je zou willen leren maar zou je wat ondersteuning kunnen gebruiken? Laat ons weten wat je zoekt en we houden je op de hoogte van die ontwikkelingen in ons aanbod.

Ik ben geïnteresseerd in: *

Dagen die het beste voor mij zijn (meerdere keuzes mogelijk):
dinsdagwoensdagdonderdagvrijdagzaterdag

Abonneer mij op de nieuwsbrief